Wat is uw bedrijfstype? Welk procestype zoekt u?

Registratie tellerstanden per 1 juli verplicht voor motoren en alle kleine reparaties

Vanaf 1 juli 2021 moeten RDW-erkende bedrijven ook de tellerstanden van motorfietsen bij de RDW registreren. Met de verplichte registratie krijgt de koper betrouwbare informatie over tellerstanden van motoren en wordt fraude met tellerstanden teruggedrongen.

Ook vervalt per 1 juli de ondergrens van € 150,- voor de registratie van tellerstanden bij personenauto’s en lichte bedrijfswagens.

Erkende garagebedrijven moeten bij de RDW de tellerstanden registreren van alle voertuigen die als motorfiets geregistreerd zijn (ook driewielers, zoals trikes). In de volgende gevallen is registratie verplicht:

  1. bij opname in de bedrijfsvoorraad;
  2. bij de tenaamstelling;
  3. bij reparatie, onderhoud en bandenwissel (geen minimumbedrag);
  4. bij afmeldingen voor export;
  5. bij afmelding voor demontage (optioneel).

 


 

Waarom deze maatregel?

Tellerstandenregistratie is een langgekoesterde wens van de motorbranche, de Vereniging Aanpak Tellerfraude en de overheid om economische fraude tegen te gaan en de verkeersveiligheid te vergroten. De verplichte registratie moet de handel in motorfietsen minder vrijblijvend maken. Meer informatie over de geregistreerde tellerstanden moet kopers helpen om een betrouwbare motorfiets aan te schaffen. Een gebruikte motorfiets met teruggedraaide teller is vaak duurder in aanschaf én in onderhoud. De RDW beheert het register met tellerstanden en geeft op termijn, als er voldoende historie aan tellerstanden is opgebouwd, op basis van die informatie een oordeel over de tellerstand van een motor.

 


 

Tellerstanden registreer je bij RDC

Registreerde je al tellerstanden voor personen- en/of lichte bedrijfsvoertuigen? Dan moet je voortaan ook tellerstanden registreren van voertuigen die als motorfietsen staan geregistreerd. De leverancier van jouw dealer- of garagemanagementsysteem (DMS of GMS) past de software per 1 juli 2021 aan. Vraag na of dit inderdaad het geval is!

Is tellerstandregistratie nieuw voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met RDC! RDC is jouw logische, betrouwbare toegang tot de registratieomgeving van de RDW. Met onze kilometerregistratietools registreer je snel en simpel de kilometerstanden.

 


 

Tellerstanden opvragen via ACH en het Voertuigrapport

Registreren is één, maar het inzien van de steeds groeiende historie is zeker zo interessant bij het inkopen van een motorfiets. Je wilt zo goed mogelijk kunnen beoordelen of de geschiedenis van een tellerstand logisch is. RDC registreert al tellerstanden van motoren sinds het jaar 2000. De RDC branchedatabank ACH (voorheen: Nationale Auto Pas) biedt uitkomst. Hier kun je ook het RDW Voertuigrapport met alle RDW tellerstanden opvragen als de motorfiets in jouw bedrijfsvoorraad staat.

 


 

Direct aanvragen? Download hier het aanvraagformulier.

Heb je hulp nodig bij het invullen, vul je het formulier liever samen met een medewerker in, of wil je eerst meer informatie? Neem contact op met onze servicedesk. Per telefoon op 020-6445553, of per mail: servicedesk@rdc.nl. Onze medewerkers helpen je graag verder.

 

  • Actueel nieuws