Wat is uw bedrijfstype? Welk procestype zoekt u?

AMD Nieuwsupdate 9 juli 2021

Marktnieuws 9 juli 2021

Elke maand geven wij in een nieuwsupdate halverwege de maand iets uitgebreidere informatie over de ontwikkelingen in de markt, noviteiten in het AutoMotive Dashboard portaal en de beschikbare data.

Nieuwverkopen nog niet terug op niveau

De totale verkoopaantallen van nieuwe personenwagens in Q2 zijn redelijk stabiel ten opzichte van Q1; er is een stijging gerealiseerd van slechts 2%. Dit geringe percentage is ondanks de sterke stijging in verkopen in juni. Die bedroeg zo’n 30%.

Vergeleken met vorig jaar Q2 is er wél een behoorlijke stijging te zien, van ruim 50%. Dit zal ongetwijfeld samenhangen met het feit dat corona vorig jaar in Q2 hoogtij vierde. Om deze cijfers iets meer in context te plaatsen kijken we ook naar Q2 van 2019. Ten opzichte van Q2 van 2019 werden in het afgelopen kwartaal maar liefst 25% minder personenwagens verkocht.

BtC-markt positief gestemd

De BtC markt was in Q2 erg positief gestemd. Ten opzichte van Q1 werden in het afgelopen kwartaal ruim 15% meer occasions verkocht. We zien dat in elke afzonderlijke maand van Q2 de verkoopaantallen ook hoger lagen dan in 2020 en 2019. Waar de markt van nieuwe personenwagens nog moeite heeft om op het niveau van vóór de coronapandemie te komen, zit de occasionmarkt er regelmatig boven.

De CtC-verkopen waren over heel Q2 redelijk stabiel ten opzichte van heel Q1. De verkopen verschillen nog geen 1%, maar per maand van het kwartaal bezien verliep Q2 wel een stuk gelijkmatiger dan Q1.
Vergeleken met Q2 2020 is er een groot verschil; er werden vorig jaar in Q2 ruim 12% minder occasions CtC verkocht.

Import vult het gat op

Er werden in Q2 erg veel personenwagens geïmporteerd, ruim 75.000. Deze grote aantallen zijn al het hele jaar te zien. In 2019 werden in Q2 ‘slechts’ 60.000 voertuigen naar Nederland gehaald. Dit betekent voor 2021 dus een stijging van ongeveer 25%. Het overgrote deel van de voertuigen komt uit Duitsland (48.000), België (11.000), en Frankrijk (3.000).

Meer details? Sneller inzicht?

Automotive Dashboard biedt inzichten tot op postcodeniveau, ingedeeld naar jouw verkoopregio’s. De module Autometer is zelfs dagelijks up-to-date. Wil je meer weten over marktinformatie? Wil je vaker, meer, gedetailleerdere informatie, toegesneden op jouw organisatie? Neem contact op met onze adviseurs!

Delen via